вторник, 14 януари 2014 г.

Детско елече

Размер 2-3 годинки

Материали: 200 гр прежда Lana Gold в тъмно зелен цвят, обръч №4, спомагателна игла, 3 копчета.


 Изпълнение

Гръб: Заплитат се 58 бримки. Плете се ластик 2 лицеви, 2 опакови бримки = 3 см. Продължава се с лицева плетка. След 25 см от началото се свиват на всеки втори ред от двете страни за ръкавната извивка 1 по 3, 2 пъти по 2, 3 пъти по 1 бримка. А след 38 см от началото гърба се завършва, като се закриват всички бримки.




Предници:  Заплитат се 30 бримки. Плете се като гърба, но след 9 см от началото се прави разреза за джоба, като се изплитат 24 бримки, от които последните 18 бримки се свалят на спомагателна игла, 6 лицеви бримки. В следващия ред над свалените бримки се набира същото количество - 18 бримки и се продължава с лицева плетка. След 21 см от едната страна на предната част се оформя деколтето: на всеки втори ред се свива 10 пъти по 1 бримка. Ръкавната извивка се плете като при гърба. Предната част завършва след 38 см от началото.
Другата предница се плете огледално.



Джоб: Бримките от спомагателната игла се прехвърлят на обръча и се плете 3 см ластик 2 лице, 2 опако, а първата и последната бримки от реда се плетат само лицеви. Бримките се закриват.
От горния отвор на джоба се набират 18 бримки. Плете се лицева плетка и след 11 см се завършва.
Джоба се зашива. Как става това съм обяснила в описанието на детския жакет.
Частите на елечето се зашиват. С обръча се набират бримки за биетата и деколтето. Отново се плете ластик 2/2 като от лявата страна на равно разстояние се правят 3 дупки (1 свивка, 1 наметка). След 3 см бието е готово. От дясно се зашиват копчетата.

По същия начин се набират бримки около ръкавните извивки и се плете 3 см ластик. Завършва се и елечето е готово.

Приятно плетене:)

Описание на русском

Няма коментари: