сряда, 8 януари 2014 г.

Жакет за момченце

Размер 2-3 години



Класически жакет с шал-яка и джобчета.



Този сезон шал-яката е много актуална при мъжките плетива.



Истински джобчета за малки съкровища;)

Преждата е италиански мохер с високо качество. Подходящ за малки деца, защото е фин, мек и много топъл. Състав 40% вълна, 30% мохер, 30% акрил.
За жакета са необходими 3 по 50 гр. в кафяв цвят, 1 по 50 гр. в екрю; обръч №3,5 и №4; 3 копчета.

Изпълнение

Гръб
Заплитат се 66 бримки с кафявата прежда и обръч № 3,5. Плете се ластик 2 лицеви/2 опакови бримки като първия ред е в кафяво, 2 и 3 ред се плетат в екрю, след това се продължава само с кафявия цвят. След 3 см от началото плетивото продължава с обръч №4 - лицева плетка, като в първия ред се наддава от двете страни по 1 бримка. След 25 см от началото се свива за ръкавните извивки от двете страни 1 по 3 бримки и на всеки 2 ред : 2 пъти по 2; 3 пъти по 1 бримка. След 38 см от началото гърба се завършва.

Предници
Заплитат се 32 бримки с обръч №3,5. Ластика се плете като при гърба. След това се наддава 1 бримка само от едната страна на предницата - в страничния шев. След 9 см от началото се плете така: 6 лицеви бримки, 20 лицеви бримки , които след като се изплетат се свалят на спомагателна игла (това е разреза на джоба), 7 лицеви бримки. В следващия ред на мястото на свалените бримки се набира 20 бримки. Продължава се лицева плетка = 20 см от началото на плетивото. За деколтето се свива на всеки 2 ред 12 пъти по 1 бримка. Откъм страничния шев ръкавната извивка се плете, както при гърба. Рамото се получава 5 см широко и се завършва след 38 см от началото.
Джоб
Бримките от спомагателната игла се прехвърлят на обръч №3,5 и се плете същия ластик като при гърба и предницата, но започва и завършва с по 1 бримка жартиерна плетка (опаковите и лицевите редове се плетат лицеви бримки). Ивицата в екрю се плете в 3 и 4 ред, а с кафяво до 3 см. Бримките се закриват, както се вижда: лицевите бримки се свиват лицево, опаковите - опаково. Ластика на джоба е готов. Сега се плете вътрешната част на джоба от обратната страна на предницата. По разреза се набират 20 бримки с обръч №4, плете се лицева плетка и след 11 см  се завършва. Вътрешната част се прегъва в средата, пришива се към основата на ластика на джобчето и се зашива от двете страни. Ластика също се зашива от двете страни като леко се подгъва крайната бримка, за да не личи шева от вън.
Другата предница се плете огледално.

Ръкави

С обръч № 3,5 се заплитат 40 бримки. Плете се като гърба. След 5 см от началото на лицевата плетка се наддава от двете страни по 1 бр. Това се прави 4 пъти на всеки 5 см. След 26 см от началото се свива за ръкавната извивка 1 по 3 и на всеки 2 ред: 2 пъти по 2, 3 пъти по 1, 1 по 2 бримки и за закръгляне на рамото 2 пъти по 3 бр. След 34 см от началото бримките се закриват.

Готовите части се зашиват.

Шал-яка
С обръч №4 се набират бримките на гърба. Плетат се два реда ластик 2/2. След това постепенно се прибавя по 1 бр. от двете страни на деколтето. Това се прави, колкото пъти е необходимо. Когато  се изравни яката с бието, се набират всички бримки по цялата им дължина. Плетат се 2 реда, след това с цвят екрю - също 2 реда. Междувременно от лявата страна се правят 3 дупки ( 1 свивка, 1 наметка) за копчетата. Шал-яката завършва в кафяво след 3см ширина на биетата. Копчетата се зашиват от дясната страна.

Описание на русском здесь

Няма коментари: