вторник, 13 януари 2015 г.

Шапка-коте

 Дъщеря ми пожела да й изплета топла и пухкава шапка-коте. Преждата е мохер от Alize - 100 гр. По нейно желание избродирах ушите с розово (използвах остатък от розов мохер). Шапката изплетох от две нишки с игли №8, а за ушите - кука №8.

 Описанието на шапката е на руски, за това го преведох и ще го споделя тук, за улеснение на тези, които не са учили и не разбират езика.

Шапка-котка

Набираме 45 бримки и плетем 13 реда оризова плетка. След това плетем 10 реда лицева плетка.
Свивки:
 От 24-ия ред свиваме във всеки 2-ри ред (т. е. през ред) в началото и в края на всяка игла по 1 бр. (т. е. изплитаме заедно две лицеви бримки) 4 пъти. Получава се, че от всяка игла ще бъдат свити по 2 бримки и съответно във всеки ред по 8 бримки. В последния ред изплитаме всеки две бримки заедно, а останалите затягаме.
Долните уши:
Отброяваме в долния край на шапката 11 бримки, набираме от едната страна 11 бримки и плетем като свиваме през ред в краищата преди и след крайната бримка. Когато на иглата останат 5 бримки, ги изплитаме заедно като една. След това взимаме куката и плетем синджир от въздушни бримки - 28 см. По същия начин плетем и другото ухо.
Горните уши:
1 ред: 2 въздушни бримки, изплитаме 4 стълбчета без наметка в първата бримка.
2 ред: 2 стълбчета без наметка във всяко стълбче без наметка от предния ред = 8 стълбчета без наметка.
3 ред: плетем в кръг без наддаване = 8 стълбчета без наметка.
4 ред: наддава се през едно стълбче без наметка = 12 стълбчета без наметка.
5 ред: плетем без наддаване = 12 стълбчета без наметка.
Зашиваме ушите и  шапката е готова!

Пост на русском здесь

Няма коментари: