Продукти:
за блата: 1 к. ( 400 гр.) кисело мляко
1 к. (400 гр.) брашно
1 к. ( 400 гр.) захар
1 ванилия
1 ч. ч. смлени орехи
1 ч. л. сода
за заливката:
250 гр масло (маргарин)
3 - 4 с. л. какао
1 - 2 с. л. захар
500 мл прясно мляко (вода)
Приготвяне: В купа се смесват киселото мляко, брашното, кофичката захар, ванилията, смлените орехи и содата. Всичко това се разбърква до получаване на еднородна смес. Получената смес се изсипва в намазнена форма и се пече на умерена фурна до изпичане на блата. След изпичането му се оставя да "почине", а през това време се приготвя заливката.
В малка тенджера се смесват маслото, какаото, захарта и млякото и се варят 10 - 15 минути.
При заливане на сладкиша глазурата трябва да е гореща, а блата добре охладен.
Вам потребуется:
для кекса:
400 г кислое молоко
400 г мука
400 г сахар
1 ванильный сахар
1 ст. грецкие орехи (крупно порубленные)
1 ч. л. сода
для глазурь:
250 г сливочное масло
3 - 4 ст. л. какао
1 - 2 ст. л. сахар
500 мл молоко (вода)
Взбить кислое молоко, муку, сахар, ванильный сахар, порубленные орехи и соду. Форму для кексов смазать маслом и наполнить массой. Поставить в духовку и выпекать при температуре 180 С.
В маленькой кастрюле перемешать масло, какао, сахар и молоко. Кипятить 10 - 15 минут.
Готовый кекс намазать глазурой.
12 коментара:
Охоо.. нещо за хапване този път :-D
Кексът изглежда много вкусен, Милена! И само как хубаво се е надигнал... :-))
Поздрави и сладки, вкусни и усмихнати дни :-)
Изглежда толкова апетитен и лесен за приготвяне. Не ми е ясно обаче това - дозата на български е с "к.", а на руски виждам - 400 грама. Какво означава "к."? И не е ли много това количество захар?
Извинявам се за наудобството, но много моля за пояснение.
Благодаря предварително.
Здравей!
Много апетитно изглежда този кекс!
Поздравления!
Желая ти много слънчеви усминки!
Много ви благодаря:)
Дими, от много работа не ми остава време за готвене, а пък мъжът ми още не се е научил да прави сладкиши;))
Irshad, наистина сладкишът е лесен за приготвяне и вкъщи всички го харесаха. Когато прочетох рецептата си зададох същите въпроси, но реших да рискувам. Рецептата я преписах от едно старо списание, а на руски ми беше по-лесно да я напиша в грамове. Съкращението "к." означава кофичка. Количеството захар се оказа подходящо и следващия път, когато го приготвям, отново ще спазя рецептата.
Поздрави и успешна седмица:)
ДА, благодаря. С приятелки обсъдихме грамажа и стигнахме до същия извод, макар че аз, тъй като нямам по-голяма форма (фурната ми е малка), смятам да намаля пропорионално количествата и да направя още днес този прекрасно изглеждащ кекс и се надявам и моя да е същия :-))
Надявам се, че сладкишът ви е харесал:)
Определено съм много очарована! Изяде се веднага! Целия кекс!
Толкова мек, бухна много добре и с прекрасен вкус! С малко продукти, а такъв хубав резултат!
Благодаря ти, Милена.
Радвам се:))
Милена, приходи за медальками :) а для кекса молоко уже закисло, буду печь :)
Спасибо, Лиля:)
Публикуване на коментар