събота, 15 декември 2007 г.

Коледни сладки

По традиция всяка година правим коледни сладки. Понякога сполучливи, понякога не толкова. Но самото приготвяне е много весело. Кухнята е посипана с брашно, ухае на канела и ванилия. Мари подскача около мен и казва:
- Дай на мен! Дай на мен! Искам аз!
Ръцете й и престилката - в тесто, от глава до пети в брашно, бърза да направим сладките.
Но щом извадя първата тава от фурната, тя хвърля престилката и започва да се наслаждава на вкуса на сладките. А аз продължавам да изрязвам фигурки, да пека и да украсявам.
И така тази Коледа ще направим ето тези:

Кравайчета за елха

Продукти. 4 яйца, 200 г кисело мляко, 0,200 л прясно мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 180 г пудра захар, 125 г краве масло ( олио), 1 кг брашно, 2 праха ванилия, сусам.
Приготвяне. Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се киселото мляко, разбито много добре със содата, прясното мляко, маслото, ванилията. Замесва се меко тесто. Една част от тестото се разточва на кора с дебелина 5 мм. С голяма и малка чаша се изрязват кравайчета. Белтъците се разбиват на сняг със захар. Намазват се кравайчетата и се поръсват със сусам. Пекат се в умерена фурна.

Коледен сладкиш

Продукти. 125 г краве масло, 350 г захар, 320 г брашно, 125 г шоколад (или една супена лъжица какао), 4 яйца, 1/2 чаена лъжичка карамфил, 1 чаена лъжичка канела, 1/2 индийско орехче, 0,200 л прясно мляко, 1 бакпулвер.
Приготвяне. Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, млякото, брашното с бакпулвера, разтопеният шоколад, подправките и белтъците, разбити на сняг.Всичко се разбърква и се изсипва в намазана с масло и посипана с брашно форма. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.

Коледни сладки

Продукти. 180 г краве масло, 80 г пудра захар, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 250 г брашно, канела.
Приготвяне. Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се канелата и брашното с бакпулвера. Замесва се тесто и се разточва на кора с дебелина 1/2 см. Реже се с накъдрени формички с три различни големини. Пекат се в умерена фурна. След това се слепват с крем или мармалад по три една върху друга. Слага се по една вишничка. Поръсват се с пудра захар.

Коледни бисквити

Продукти. 140 г брашно, 100 г захар, 1 яйце, 40 г мед, 40 г нарязани на ситно портокалови кори, на върха на ножа сода бикарбонат, карамфил, канела, бахар, шоколад.
Приготвяне. Медът се разтопява леко, прибавят се захарта, портокаловите кори, содата, яйцето, подправките и брашното. Замесва се тесто. Разточва се и се изрязват форми. Изпичат се в намазана с масло тава в умерена фурна. След като се извадят, се заливат с шоколадова глазура.

Към рецептите ще прибавя снимки. Но само, ако сладките станат сполучливи!

Няма коментари: