
Продукти:
за блата: 1 к. ( 400 гр.) кисело мляко
1 к. (400 гр.) брашно
1 к. ( 400 гр.) захар
1 ванилия
1 ч. ч. смлени орехи
1 ч. л. сода
за заливката:
250 гр масло (маргарин)
3 - 4 с. л. какао
1 - 2 с. л. захар
500 мл прясно мляко (вода)
Приготвяне: В купа се смесват киселото мляко, брашното, кофичката захар, ванилията, смлените орехи и содата. Всичко това се разбърква до получаване на еднородна смес. Получената смес се изсипва в намазнена форма и се пече на умерена фурна до изпичане на блата. След изпичането му се оставя да "почине", а през това време се приготвя заливката.
В малка тенджера се смесват маслото, какаото, захарта и млякото и се варят 10 - 15 минути.
При заливане на сладкиша глазурата трябва да е гореща, а блата добре охладен.
Вам потребуется:
для кекса:
400 г кислое молоко
400 г мука
400 г сахар
1 ванильный сахар
1 ст. грецкие орехи (крупно порубленные)
1 ч. л. сода
для глазурь:
250 г сливочное масло
3 - 4 ст. л. какао
1 - 2 ст. л. сахар
500 мл молоко (вода)
Взбить кислое молоко, муку, сахар, ванильный сахар, порубленные орехи и соду. Форму для кексов смазать маслом и наполнить массой. Поставить в духовку и выпекать при температуре 180 С.
В маленькой кастрюле перемешать масло, какао, сахар и молоко. Кипятить 10 - 15 минут.
Готовый кекс намазать глазурой.
Охоо.. нещо за хапване този път :-D
ОтговорИзтриванеКексът изглежда много вкусен, Милена! И само как хубаво се е надигнал... :-))
Поздрави и сладки, вкусни и усмихнати дни :-)
Изглежда толкова апетитен и лесен за приготвяне. Не ми е ясно обаче това - дозата на български е с "к.", а на руски виждам - 400 грама. Какво означава "к."? И не е ли много това количество захар?
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за наудобството, но много моля за пояснение.
Благодаря предварително.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравей!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда този кекс!
Поздравления!
Желая ти много слънчеви усминки!
Много ви благодаря:)
ОтговорИзтриванеДими, от много работа не ми остава време за готвене, а пък мъжът ми още не се е научил да прави сладкиши;))
Irshad, наистина сладкишът е лесен за приготвяне и вкъщи всички го харесаха. Когато прочетох рецептата си зададох същите въпроси, но реших да рискувам. Рецептата я преписах от едно старо списание, а на руски ми беше по-лесно да я напиша в грамове. Съкращението "к." означава кофичка. Количеството захар се оказа подходящо и следващия път, когато го приготвям, отново ще спазя рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица:)
ДА, благодаря. С приятелки обсъдихме грамажа и стигнахме до същия извод, макар че аз, тъй като нямам по-голяма форма (фурната ми е малка), смятам да намаля пропорионално количествата и да направя още днес този прекрасно изглеждащ кекс и се надявам и моя да е същия :-))
ОтговорИзтриванеНадявам се, че сладкишът ви е харесал:)
ОтговорИзтриванеОпределено съм много очарована! Изяде се веднага! Целия кекс!
ОтговорИзтриванеТолкова мек, бухна много добре и с прекрасен вкус! С малко продукти, а такъв хубав резултат!
Благодаря ти, Милена.
Радвам се:))
ОтговорИзтриванеМилена, приходи за медальками :) а для кекса молоко уже закисло, буду печь :)
ОтговорИзтриванеСпасибо, Лиля:)
ОтговорИзтриване