сряда, 31 декември 2008 г.

Happy New Year!!!


Поздравявам ви с настъпващата Нова година и искренно ви желая щастие и успех през Новата 2009 година!

Поздравляю вас с наступающим Новым годом и искренне желаю счастья и удачи в Новом 2009 году!

неделя, 28 декември 2008 г.

Бисквитени къщички / Пряничные домики

Красиви и много лесни за изпълнение къщички. Необходими са бисквити, бонбони, сметана, кокосови стърготини, шоколад, ядки и др. Но най-важното е фантазия. И понеже не е нужно да печете блатове, може да оставите децата сами да направят свои къщички.


Красивые и очень простые для выполнения домики. Необходимо: печенье, конфеты, взбитые сливки, кокосовая стружка, шоколад, орехи и др. Но самое главное фантазия. Для эти домики не надо выпекать бисквит, поэтому дети с удовольствием могут сами сделать свои домики.







Идеята и снимките са от тук.

Идеи и фотографии тут.

вторник, 23 декември 2008 г.

Бъдни вечер


Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място - за мъртвите (починал близък или роднина). През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича "коледуване". Всяко коледарче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.
Повече тук.

Стол на Рождество должен быть богатый, а еда на него - нечетное число и постная. По традиции приготовлять вареная пшеница, вареный фасоль, голубцый с рисом или с крупом из пшеницы, компот из сушеные фрукты. Положить на столу также чеснок, грецкие орехи, мед, лук, свежие фрукты, вино, ракия - все, что производиться в течение года в сыром или переработанном виде. На места в Болгарии выпекают пита с серебряной монету. На Рождественский сочельник под столу расстилаеться соломы. Ужин на Рождество всегда в семейном кругу и должен быть копчен. Самый старый мужчина или женщина кадить в первом очеред столу, а затем все остальные комнаты в доме, а наконец двор и хлев. Согласно народному восприятию копчение прогоняет зла и нечистые силы. Рождественский ужин начинается рано, чтобы рано созреет пшеница. Ночью стол не убирать, потому что люди считают, что покойный придет к ужину. На Рождественский сочельник вокруг стола гадают. Гадают, какая будет погода, какой урожай ожидается, здоровье каждого члена семьи, на предстоящий брак девочек. В полночь выходят мальчики, которые колядовать. Они от 8 до 12 возраста, ходять в дома родственников, соседи и вся деревня. Каждый мальчик несет кизиловая палка. Эти мальчики являются предвестники мужчинами, которые ходять колядовать. Не услышать эти песни, которые поют на Рождество, а просто поют короткие песни и припевки. Для мальчики хозяйка приготовила еще рано утром калачи, которые дает им, а еще дает сушеные груши, сливы, грецкие орехи, яблоки, виноград.

неделя, 21 декември 2008 г.

Модна къща Галинел

Колекция "Гелина" есен - зима 2008 - 2009.

Колекция "Гелина" осень - зима 2008 - 2009.

Жакардови сака, етно-аксесоари, дънки.

Жаккардовые куртки, этно-аксессуары, джинсы.




Модната къща има представителство в Москва.

Есть представительство в Москве.

вторник, 16 декември 2008 г.

С червена панделка / С красным бантом




Пуловер с червена панделка

Пуловер с красным бантом


Детайл от предницата и гърба.

Детайл переда и спинки.



Прежда Стенли Brooklyn - състав 50% вълна, 50% полиестер. Размер S.

Пряжа Стенли Brooklyn - состав 50% шерсть, 50% полиэстер. Размер S.

събота, 13 декември 2008 г.

Черен жакет с панделка

Елегантен черен жакет изплетен от прежда "Manhattan" на Стенли - състав 30% вълна, 70% полиестер.

Элегантный жакет связан из пряжи "Manhattan" от Стенли - состав 30% шерсть, 70% полиэстер.

Жакетът е украсен с жабо изплетено на една кука. Завръзва се с черна панделка.

Жакет украшен рюшем связанным крючком. Завязывается с черным бантом.

четвъртък, 11 декември 2008 г.

Развлечение в Polyvore


Подробно тук.

Подробно здесь.



Подробно тук.

Подробно здесь.



Подробно тук.

Подробно здесь.




Подробно тук.

Подробно здесь.


Подробно тук.

Подробно здесь.


вторник, 9 декември 2008 г.

Наближава Коледа / Скоро Рождество


Навън е студено, а у дома - топло и уютно. Време е за ароматните коледни сладки. Тази неделя с Мари направихме тези бисквити. Много са вкусни!

Холодно, а дома тепло и уютно. Пришло время готовить ароматное печенье. В воскресение с Мари приготовили:

Рождественское печенье

140 г мука, 100 г сахар, 1 яйцо, 40 г мед, 40 г апельсиновая цедра, 1/2 ч. л. сода, гвоздик, корица, перец душистый.

Прогрет мед, добавить сахар, апельсиновая цедра, сода, яйцо, гвоздик, корица, перец душистый и мука. Замесить тесто. Тесто раскатать, вырезать из него разные фигуры. Заготовки укладывают на смазанный маслом противень и выпекают при температуре 150 - 180 градусов. Затем печенье покрыть сахарной глазурью.

Очень вкусные!

неделя, 7 декември 2008 г.

Стил Ампир





Сватбени рокли

Ампир е стил в изкуството, архитектурата и облеклото, който се развива в началото на XIX век във Франция. Думата ампир - империя; френски стил от епохата на Наполеон І. Стилът се характеризира с парадно великолепие и блясък.
Основните тенденции в облеклото са високата талия, плавните линии и изящния силует.


Свадебные платья

Ампир - стиль в исскустве, архитектуре и одежде появился в начале ХІХ века в Франции. Слово ампир - империя; французский стиль эпохи Наполеона І. Стиль характеризуется парадной пышностью и блеску.
Основные тенденции в одежде - завышенная талия, плавные линии и изящный силуэт.


Модели на Burda

Модели Burda




Модели от Heine

Модели из Heine

четвъртък, 4 декември 2008 г.

Пухкав пуловер без ръкави / Пушистый пуловер без рукавов


Детайл - яка

Детайл воротник


Прилича на жилетка, но всъщност двете предници са изплетени заедно в горната част. Много подходяща за блузки в стил ампир.
Преждата е "Casino" на Стенли: 30% вълна, 60% полиестер, 10% лурекс. Размер L.


Выглядить как жакет, но в верхнюю часть два переда связанные вместе. Очень подходить к блузки - ампир.
Пряжа "Casino" Стенли: 30% шерсть, 60% полиэстер, 10% люрекс. Размер L.