сряда, 27 февруари 2008 г.

Чанта - І част

Нека се опитаме да изплетем подобна чанта. Няма описание за нея, за това ще се ориентираме по нейната снимка (колкото е възможно). Основното в тази чанта са големите цветя, които образуват средата на два големи квадрата. На снимката се вижда, че те са релефни. Търсих подходяща схема и се спрях на тази, защото изглежда най-близка до тях.
Сега трябва да направим промените в схемата, за да изглеждат по-близо до тези на снимката. Обърнете внимание на центъра на цветето. Той трябва да е плътен. На тази схема в 3-ти ред се редуват стълбчета с наметка и 3 синджирчета, които образуват дупчици.
Тези синджирчета (жълтата стрелка) трябва да се заменят със стълбчета с наметка. Така ще се получи плътно кръгче в средата на цветето. Първите два реда се плетат по схемата без промяна. Тях съм оградила с малко кръгче. Следва четвъртия ред - листата на цветето. Те са почти същите, но в средата (където е червената стрелка) трябва да се добавят 3-4 стълбчета с наметка. Така цветето е готово.

Аз също ще си изплета такава чанта. Може би в процеса на плетене ще се направят корекции. Може би вие имате по-подходящи схеми или вече сте плели подобна чанта? Очаквам и ваши предложения. Снимки и схеми може да изпращате на e-mail-a.
Следва продължение...

вторник, 26 февруари 2008 г.

Наметка

Наметка, болеро, ръкави... Може да се нарече по много начини. Моделът е лесен за изпълнение. Първо определете ширината на ръкава. Това ще е и ширина на изделието. Колкото по-широк е ръкава, толкова по-голяма ще е дължината на гърба. След това премерете дължината на ръката и ширината на гърба, за да определите дължината на изделието. Тя включва два пъти дължина ръкав и ширина гръб. Трябва да изплетете дълъг правоъгълник ( като шал) лицева плетка или др. по избор. След като правоъгълника е готов трябва да зашиете от двете страни ръкавите, като оставите отвор в средата - равен на ширината на гърба плюс 2 см за свобода.
Вашата наметка е готова. Оригинална и практична. Ще се убедите сами!

Описание на русском здесь.

четвъртък, 21 февруари 2008 г.

Dar Design's Online Shop

Заповядайте в новия ни онлайн магазин! Започваме с малко, но хубави идеи. Очаквайте скоро нови, красиви ръчно плетени изделия за пролетта и лятото! Повече информация на страницата на магазина.

четвъртък, 14 февруари 2008 г.

Торта "Гараш"

Това е рецепта на една по-различна торта "Гараш". А ако нямате време да печете блатовете, заменете ги с готови "Ореховки".
Продукти. За блата: 5 белтъка, 400 г захар на пясък, 300 г смлени орехи. За крема: 100 г захар на пясък, 1/2 кафена чашка вода, 100 г шоколад (2 супени лъжици какао), 5 жълтъка, 350 г краве масло. За кроканта: 75 г захар на пясък, 2 супени лъжици вода.
Приготвяне. На блата: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се захарта по малко и продължава да се разбива, докато се сгъсти. Прибавят се и орехите. Всичко се разбърква добре. Сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, застлана с хартия, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна. На крема: Захарта се сварява на сироп с водата и какаото, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл, прибавят се жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем. По-добре е вместо какао да се сложи шоколад. На кроканта: Захарта, смесена с водата, се карамелизира и се изсипва в намазана с мазнина тава. След като изстине, крокантът се начуква на дребно.
Платките се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от кроканта. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание.

Честит празник!

вторник, 12 февруари 2008 г.

Картини

Обичам цветята. Няма значение дали са в градината, в саксия, във ваза или просто са нарисувани. Те ме вдъхновяват. Зареждат ме с енергия. През лятото обичам да седя на пейката в градината край цветята. А през зимата се радвам на тези картини.
Те са на художничката от Враца - Мария Исаева. Тя също обича цветята, но рисува и красиви пейзажи. Често прави изложби в родния си град . Нейни картини има и в частни колекции в Европа.
Това са снимки на част от картините в моя дом.
Някои от тях са доста стари и с олющени рамки, но така ги харесвам.

понеделник, 11 февруари 2008 г.

Halter Top

Преди няколко дни започнах да плета нещо съвсем друго от тази прежда. Но понякога в процеса на плетене идеите се променят. Или пък на мен ми омръзва старата идея!? Всъщност докато изплитам бримка по бримка в главата ми се въртят какви ли не идеи и варианти. А крайният резултат, може би е комбинация от всички тези неща. Странното е, че дори аз не знам какво ще се получи на края.
Хм! Май стана хубава блузка! Започнах шал, но се получи тази оригинална блузка-топ със закопчаване на врата и V-образно деколте. Препоръчвам да се носи с красиво кехлибарено бижу.

вторник, 5 февруари 2008 г.

Кокиче

Разхождах Аля в двора. И разбира се тя много обича тези разходки. Има си и любима игра - "Нещотърсачи".
Както си играеше на тази игра, откри нещо. Съвсем ново и непознато нещо. Много нови и непознати неща в цялата градина. " Какво безобразие! Как може да се появяват в моя дом без да ме попитат!!! Ауу-ауу-ау!!!!!" Съвсем сериозно се ядоса Аля.
А това бяха малки, нежни кокичета. Първите цветенца в нашата градина.